Concert de Haydn a l’Església de Guadassuar

Concert de Haydn a l’Església de Guadassuar

Diumenge passat 7 de maig l’Orquestra Simfònica de la Ribera i la Schola Cantorum d’Algemesí van oferir a l’Església de Guadassuar un concert basat en “La creació”, un dels oratorios més coneguts del compositor Joseph Haydn. Aquesta cita musical, subvencionada per Coopelec, va ser tot un èxit d’assistència i va congregar a molts ciutadans de la nostra comarca.

Sobre “La creació” de Haydn

“La Creació” és una de les obres més conegudes del compositor austríac Joseph Haydn. Es tracta d’una peça emmarcada dins del gènere musical conegut com oratorio, és a dir, aquell en el qual la música és l’absoluta protagonista i per al que no es programa vestuari ni escenografia ni  escena. Generalment els oratorios es componen per a veus solistes, orquestres simfòniques i cor, i tenen una temàtica religiosa

“La Creació de” Haydn encaixa dins d’aquest patró i és una de les obres més conegudes d’aquest compositor. Incorpora “El Mesías”, una de les peces més famoses de la música universal que es va convertir en inspiració per a molts altres mestres des de llavors.

 

“La Creació” adaptada al valencià

“La Creació” va ser estrenada a Viena el 29 d’abril de 1798. El passat 7 de maig, pràcticament 219 anys després, l’obra va arribar a la Guadassuar, on les seues àmplies polifonies van combinar perfectament amb les veus solistes per a delectar a un públic que va viure aquesta cita amb molta intensitat. Ho va fer, a més, adaptada al valencià, en una aposta més de la nostra cooperativa per promoure la nostra cultura i la nostra llengua, i en l’església de Sant Vicent, auditori perfecte per a una composició d’aquestes característiques.

L’adaptació de “La Creació” al valencià va ser realitzada per Diego Ramón (la 1ª part) i per Vicent Pellicer (2ª i 3ª part). La selecció de fragments es correspon amb la realitzada per Diego Ramón en 1980 i inclou la creació del món, el firmament i la naturalesa, els nombres corals i alguns recitats de la 1ª part, la creació dels animals i de l’home i la dona de la 2ª, i la tercera part al complet (que recrea els primers dies d’Adán i Eva).

 

Cal destacar els papers solistes de de la soprano Olatz Moreno com Gabriel i Eva, el tenor Pepe Martínez com Uriel i el Baix Joan Carles Morales com Rafael i Adán , així com la labor de Júlia Oltra (Directora de la Schola Cantorum d’Algemesí) i Vicent Ferragut, (director de l‘Orquestra Simfònica de la Ribera).

El concert va tenir lloc a les 18:00 hores en l’Església de Sant Vicent Màrtir de Guadassuar amb col·laboració de l’Ajuntament de Guadassuar i la nostra cooperativa. El dia anterior s’havia representat en la Basílica de Sant Jaume d’Algemesí.

A continuació us deixem un vídeo en el qual podeu veure gran part del concert.

Des de Coopelec donem les gràcies a tots els participants i a tots els assistents, i us animem a seguir col·laborant amb totes les activitats que realitzem pel nostre poble i pels nostres socis.