La cooperativa

COOPELEC és la Cooperativa Elèctrica de Guadassuar, un projecte cooperatiu per a la distribució i comercialització d’energia renovable, verda i neta.

Basant-nos en la idea de proporcionar beneficis tant als nostres socis com a la societat, oferim la possibilitat de consumir energia 100% renovable al seu llar i a preu el més avantatjós possible. Som una alternativa real, transparent i amb garanties enfront de les elèctriques convencionals.

Actuem en un àmbit local i comarcal i gestionem directament el consum elèctric dels nostres socis. Apostem per un model energètic eficient, transparent, responsable i sostenible. En l’actualitat comptem amb 21 centres de transformació propis i un centre de repartiment que cobreix la demanda dels nostres socis amb 20280 kVA de potència instal·lada.

COOPELEC és sinònim de:

  • D’impulsar un model energètic renovable i eficient
  • D’afavorir el creixement d’una economia social, participativa i transformadora
  • De promoure el tracte directe amb els nostres socis
  • De transparència en la gestió

HISTÒRIA

Si indaguem en uns possibles orígens de la nostra cooperativa hem de remuntar-nos fins a l’any 1887 quan, davant la negativa de les grans empreses elèctriques per arribar als pobles i nuclis rurals a causa de la falta de rendibilitat i les inversions necessàries, sorgeixen les primeres iniciatives privades per a portar l’enllumenat elèctric a Guadassuar. La primera “fàbrica d’electricitat” en el nostre poble es va engegar una dècada després, en 1896. Estava situada al costat del molí de l’Ermita, funcionava amb força hidràulica i tenia una potència de quatre cavalls.

En la segona dècada del segle XX l’electricitat va començar a ser un ben cada vegada més demandat i en 1922 alguns veïns es van plantejar la possibilitat de fundar una cooperativa per a poder distribuir electricitat comprant-la directament als productors. Un dels seus objectius era posar en funcionament un pou d’aigua per als regants. Per fi, en 1931 es va fundar la Cooperativa Elèctrica de Guadassuar (coneguda com LA SAFE). El seu primer reglament, datat en aqueix mateix any, donava a cada soci “una bombeta i un endoll”. Cal recordar que l’electricitat es contractava per “bombetes” ja que no hi havia electrodomèstics.

Des de llavors i fins avui els objectius i prioritats de la Cooperativa Elèctrica de Guadassuar han sigut pràcticament els mateixos: apostar pel desenvolupament local i comarcal i oferir als nostres socis una alternativa elèctrica de qualitat.

Des dels anys setanta formem part de la Federació de Cooperatives Elèctriques de la Comunitat València. Adscrits a ella i d’acord amb la legislació vigent en COOPELEC desenvolupem la nostra activitat en un plànol d’igualtat i competitivitat enfront d’altres productores, comercialitzadores i distribuïdores elèctriques, i sempre cercant el màxim benefici per als nostres socis.

Un altre dels aspectes que roman intacte en la nostra cooperativa és la nostra labor social, entre els principis de la qual consta facilitar l’electricitat a tota la població ajudant en tot el possible als qui, per condicions econòmiques o de qualsevol altre tipus, no poden tenir accés a l’electricitat. En l’actualitat COOPELEC està en procés de signar amb la Consellería de Benestar un conveni per a poder oferir una garantia de subministrament als socis en situació de pobresa energètica.

INSTAL·LACIONS

Des de la Cooperativa Elèctrica de Guadassuar gestionem, comprem i distribuïm electricitat verda que compleix amb els certificats de garantia d’origen (CNMC). És a dir: només comprem energia de productors 100% renovable, neta i certificada.

En l’actualitat comptem amb 21 centres de transformació propis i un centre de repartiment que cobreixen la demanda dels clients amb 20280 kVA de potència instal·lada.

La xarxa de Mitja tensió de la cooperativa és completament subterrània sent la seua longitud de 12,131 km. La xarxa de distribució en Baixa Tensió, a la tensió normalitzada de 230/400 Volts, per la seua banda, ascendeix a 79,162 km. sent la tercera part d’ells subterrània i la resta aèria.

GUADASSUAR I LA COMARCA DE LA RIBERA ALTA

La localitat de Guadassuar està situada en la Comarca de la Ribera Alta. Limita al nord amb L´Alcúdia, Carlet i Alginet; a l’est amb Algemesí; al sud amb Alzira, Massalavés, Montortal i Ressalany de Benimodo; i a l’oest amb Tous. Té una superfície total de 35,2 Km² i una població que supera els 6.000 habitants.

Igual que molts un altre municipis de la Ribera Alta, Guadassuar ha sigut històricament una localitat dedicada a l’agricultura, principalment al cultiu de la taronja i altres fruites i verdures de regadiu com a préssec, kaki, pruna, albercoc, cacauets, dacsa o blat. L’escàs terreny de secà es dedica al cultiu de vinya, garrofers, ametlers i oliveres, mentre que l’arròs, que en el passat va tenir certa importància en l’economia de Guadassuar, avui dia amb prou faenes es conrea.

La importància de l’agricultura en la Comarca de la Riberta Alta i a Guadassuar és indiscutible. De fet l’arribada de l’electricitat també està relacionada amb ella doncs, com heu vist en l’apartat d’història de la nostra cooperativa, els primers intents d’associació tenien entre altres objectius posar en funcionament un pou d’aigua per als regants de la localitat.

Al seu torn COOPELEC ha sigut històricament i segueix sent un motor per al desenvolupament de la nostra localitat i la nostra comarca, adquirint al llarg dels anys mès responsabilitat social dins de l’àmbit municipal. Col·labora activament amb diferents institucions locals entre les quals destaquen clubs esportius ( Club d’Atletisme , Club de Triatló, el Club de Frontenis , Club de Petanca, Club i l’Escola de Futbol) l’Associació de Mestresses de casa, els AMPA dels col·legis Sant Francesc i Balmes i de l’I.I.S., la AECC i la AGUAFA (Associació de Guadassuar de Malalts de Alzehimer). Amb l’objectiu de promoure la cultura del nostre poble COOPELEC també col·labora amb els Festers de Sant Vicent i les festeres de la Divina Aurora, amb les de la Misericòrdia, el Crist, l’Assumpció i Sant Roc, a més de patrocinar dos premis de el “Concurs Nacional de Pintura Ràpida de Guadassuar” i d’organitzar la festivitat de la Candelaria (la patrona de la llum).